Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası kapsamında Burdur Defterdarlığında santral memuru olarak görev yapan görme yetersizliği bulunan dış paydaşımızAhmet GÖMEÇ'le görme yetersizliği bulunan bireylerin güncel hayatta yaşadıkları sorunlar üzerine sohbet ettik ve kendisinin bu konulardaki önerilerini dinleyerek görme yetersizliği bulunan bireylere yardımcı olmak için nasıl kılavuzluk yapılması hakkında bilgiler aldık. Görme yetersizliği bulunan bireyler için akıllı cep telefonunda kullanılan uygulamaları da tanıtan GÖMEÇ'i öğrencilerimizle buluşturduk.
Beyaz Baston Görme Engelliler Haftasının tarihsel arka planı 102 yıl öncesine uzanmaktadır. İngiltere-Bristol’da James Biggs adında bir fotoğrafçının geçirdiği kaza sebebiyle görme yetisini kaybettiği, evinin çevresindeki trafik yoğunluğundan tedirgin olması sebebiyle sürücüler tarafından daha net görülebilmek için bastonunu beyaza boyadığı, hareketin Şubat 1931’de Fransa’da görme yetersizliği bulunan bireylerin katıldığı ulusal beyaz baston hareketi olarak bir kampanyaya dönüştüğü ve görme yetersizliği bulunan bireyler için bir bağımsızlık sembolü halini aldığı görülmektedir.
James Biggs tarafından öncülük edilerek tanıtılan ve 1931 yılında küresel bir hareketin sembolü haline gelen Beyaz Baston, görme yetersizliği bulunan bireylerin güvenli ve bağımsız biçimde hareket etmelerini sağlamaktadır. Ayrıca taşıyıcısının görme yetersizliği olduğunu gösteren evrensel bir sembol olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda özgürlük ve bağımsızlığın simgesi olup toplumu birleştiren ve harekete geçiren önemli bir semboldür. Bu kapsamda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 7-14 Ocak tarihleri arası “Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” olarak anılmaktadır.